2012. január 30., hétfő

Ki kapja az Év Üzlete díjat 2012-ben?

A FASHION GUIDE az idén első alkalommal meghirdeti Az Év Üzlete díjat, a DIVAT, DESIGN, BEVÁSÁRLÓKÖZPONT és SZOLGÁLTATÁS kategóriákban. A díjra a közel 200 üzletet, válogatott szakmai zsűri terjeszti fel és ítéli majd oda kategóriák szerint. A különdíjak között szerepel a BLOGGERDÍJ ( a Fashion Guide bloggereként én is szavazni fogok)  és a KÖZÖNSÉGDÍJ, melyben bárki szavazhat kedvenc üzletére. Szavazzatok ti is és küldjétek el. További információt a facebook-on  illetve ezen a linken olvashattok.



Best shop©
A díjátadó időpontja: 2012. április 26.

2012. január 29., vasárnap

Körkép a milánói divathétről

Összegyűjtöttem a kedvenceimet a milánói divathétről, többek között Burberry ,(előző poszt) Andrea Pompilio, Dsquared2, Versace, Pringle of Scotland‘s.



Az idei milánói divathéten az egyik nagy kedvencem Andrea Pompilio kollekciója volt. Lehetne majomparádé is a címe, hiszen hatalmas printelt csimpánz fejek jelentek meg a ingeken, táskákon és még a sapkák is emlékeztettek az emberszabásúakra. 
Nagyon mókás, színes és nem utolsósorban nagyon hordható darabokat mutatott be a tervező a kifutón. Izgalmasan kombinálta a kötött nagypapi kardigánt farmerral, türkiz-zöld, növényi ornamentikára hajazó bársony nadrággal és mutáns loafer-re hasonlító, díszített cipőkkel. A feltűrt nadrágok kora még nem ért véget, így tuti hogy a következő téli szezonban is láthatjuk őket az utcákon.






Donatella most igazán jót nosztalgiázott miközben beleásta magát a Versace archívumába. Most újra meglovagolta az egykori sikereket,ugyanis a márka a 90-es években érte el igazi aranykorát. A 2012-es őszi téli kollekcióban ugyancsak megfigyelhető a hivalkodó fényűzés, visszafogottnak semmiféleképpen nem mondható motívumokkal kombinálva. Terepminta, szegecsek, rengeteg bőr és szőrme, egyszóval túldíszítettség és a Miami luxus jellemzi a kollekciót. Nekem még egy kicsit barátkoznom kell a ruhákkal, de összességében kedvelem.  






A Dean and Dan  tervezőpárostól valami újítást vártam, de csak a tőlük megszokott rétegesen hordható kombinált szetteket mutatták be újra. A kockás ing farmerrel és az öltöny nagy kabáttal nem valami kreatív, mintha már többször  láttam volna. A Dsquared 2 iskolás fiú stílust mixelte a macsó férfival, ez a kombináció mindig nyerő lehet, de most valahogy nem hozta el a várt sikert. Egy szó mint száz, az biztos hogy minden darab hordható és eladható.






A Pringle of Scotland‘s egyszerű sziluetteket és tiszta vonalakat álmodott a hideg napokra.Színekben viszont nem szűkölködött a kollekció. Imádtam a törökméz, okker és vérnarancs színekben pompázó kabátokat. Érdemes szót ejteni azokról a kötött pulóverekről is melyek rafinált 3D kötéssel készültek, geometrikus motívumaival pedig az abszolút kedvenceim lettek. A bemutatás sorrendjében azonnal jöhetnének a gardróbomba.




 képek:style.com



2012. január 28., szombat

Díjazták a Lagerfeld stílusverseny legjobbjait




Csütörtök este ünnepi keretek között adták át a Karl Lagerfeld-stílusverseny top 10 helyezettjeinek nyereményeit. Első helyen Schreiter Lilla, második helyen Gergely Judit,(aki nagyon jó barátom és nagyon büszke vagyok rá) a harmadik helyen pedig Eda Franciska.
A szervezőtől Borókai Fannitól tudtam meg, hogy csak a magyar versenyzőknek szerveztek díjátadót és nyereményként vásárlási utalványokat, magazin előfizetést és egyéb divatos ajándékokat is kaptak. Most már csak izgulhatunk, hogy a 15 ország döntősei közül ki lesz az aki február 7-én egy napig segítheti a Metropol újság szerkesztésében a híres Chanel divatház tervezőjét.



Franciska( III. helyezett) és Lilla (I. helyezett)


Óvári Kingát nemrég ismertem meg és örültem, hogy a zártkörű party-n ismét összetalálkoztunk. A 17 éves bloggerlány - aki IX. helyezést ért el a stílusversenyen – elárulta, azért töltött fel fotókat az oldalra, mert egyszerűen csak kíváncsi volt, hogy stílusát a szakmai zsűri hogyan ítéli meg. Az est folyamán sokat beszélgettünk és egyetértettünk abban, hogy Magyarország lemaradásban van ha divatról van szó és rögtön megszólják azokat, akik egy kicsivel extrémebb ruhát vesznek fel, mint a nagy átlag. Én mindig örülök egy ilyen versenynek, amely során nyilvánosságot kaphat az egyéni stílus, és az utcai divat eme szemet gyönyörködtető példái.Talán ezek után kevésbé akad majd ki a toleranciamérő(ha lenne ilyen),amikor a nyertesek végigvonulnak az utcán.

Kinga(IX.helyezett), Chaby, Laura(IV. helyezett), Flóra



képek: metropol, saját

2012. január 24., kedd

◄ O U T F I T 2 0 1 1 . 0 1. 1 2. Spectrum



          Jelenünk egy olyan kor, amelyben az öltözködésünket nem korlátozza semmilyen társadalmi beállítódás, ugyanakkor viseletünk egyfajta üzenetet közvetít rólunk. Jól öltözött személy bárki lehet, a lehetőség mindenki számára adott. A különböző korok bizonyítékként szolgálnak arra, hogy belátást nyerjünk az öltözködési stílusok alakulásairól, amely mindig az adott kor ideológiáját tükrözte.

       Manapság már  bárki kedve, ízlése és érdeklődése szerint magára húzhat bármit legyen az hosszú, bő, lezser vagy színesen feltűnő stílusnélküliség. A kísérletezés minden válfaja helyet kapott már az elmúlt években. Minden viselhető, az is, ami nem hordható.
Azonban akinek van ízlése és igénye rá, az kialakíthatja egyéni stílusát. Veleszületett stílus és színérzék csak kevés ember kiváltsága, sokkal kevesebbeké, mint ahányan kénytelenek vagyunk valamit magunkra ölteni nap, mint nap. Ha már így is, úgy is öltözködni kell, akkor miért ne tegyük egy kis odafigyeléssel, persze az egyéniségünkhöz illő ruha kiválasztásával.
Az öltözködés üzenethordozó, amely visszahat viselőjére. Ha valakin már a megjelenésében tükröződik a harmónia, egyéniségéhez illő szín és formavilág ruhában, cipőben, kiegészítőkben, hajviseletben; külső és belső egyensúlyról árulkodik. Mindezek nem elhanyagolható szempontok, rohanó és sikerorientált világunkban, amikor állandó megmérettetés az életünk. A tudatos öltözködés arra sarkall, hogy ki kell használni viseletünk segítő erejét. A szólás-mondás is úgy tartja: a jó megjelenés fél siker. Nagy tékozlás ezt nem kihasználni csupán a nem odafigyelés és a nemtörődömség miatt.

Én ezen a borongós, hűvös napon ezt a színes outfitet választottam, lehet a padlizsán színű zakó, bordó gyapjú pulóver, aranyokker színű farmer, bakancs és bőrkesztyű,- táska egy szetten belül túlzásnak tűnik, de szerintem pont ettől különleges. Szeretem mixelni a különböző textúrákat és színeket. A 70-es évek inspirálta üde színkontrasztja pedig csak erősíti azt a szabályt, miszerint télen sem kell feketében és szürkében járnunk.

        Természetesen mindenkinek saját döntése, hogy mit visel a hétköznapokban, egy ünnepi eseménykor vagy munkahelyén, de az biztos, hogy az individuum jegyeit tükröző öltözet mindig is pozitív benyomást fog kelteni. 






Outfit:

bársony zakó: H&M
zöld ing: NEXT
gyapjú pulóver: MARKS&SPENCER
bőr, motoros kesztyű: H&M
farmer: NEW YORKER
arany óra: CASIO
bakancs: H&M
bivalybőr táska: ZARA





Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul:

Jelentkezz Te is! 

2012. január 22., vasárnap

Nagy baki a milánói divathéten




Divatkatasztrófa a Moschino és Jean Paul Gaultier házatáján.

Nem hittem a szememnek, és az első gondolatom az volt, hogy biztos csak elírás történt és egyazon kollekciót nézek. De rá kellett jönnöm, hogy nem és nem, ezek két különböző designer tervei egyazon szezonban(2012 f/w). Nyilván ugyanaz a trauma érhette őket, mint engem gyerekkoromban. Sokaknak ismerős lehet ez a téglafalat imitáló tapétaminta-mánia, mely a 90-es években a panellakásaink falát uralta. Már kezdtem begolyózni, amikor minden nap ezt kellett néznem otthon és most megint itt van,és kísért.
Remélem csak viccnek szánta a két divatház, hogy öltözzünk tetőtől-talpig téglaembernek. Az pedig giganagy baklövés, hogy megszólalásig hasonló mintával dolgozott a két márka. Ajaj lesz még itt nagy tégladobálás.

    Ha viszont külön szemlélem a két kollekciót és nem veszem figyelembe ezt a gikszert, akkor a Moschino kollekciója jobbnak bizonyult. Náluk egy igazán izgalmas egyveleget láthattunk. A századforduló kifinomult gentleman stílusának ötvözetét a 90-es évek pop kultúrájával. Helyet kaptak a duplasoros zakók, selyemingek, kalapok és a sok-sok szín. A nadrágokon, zakókon és mellényeken megjelenő graffiti motívum egyértelmű jelzés; támad a 90-es évek. Dicséret jár viszont azért, mert kihagyták a kor tipikus férfinadrágját a bő fazonú rappgatyót.





Úgy tűnik Moschino tervezőcsapata nem volt szégyenlős és bátran lenyúlta Jil Sander színes talpú cipőit is.



     Jean Paul Gaultier hivalkodó férfikollekciója tele volt bundával, bársonnyal és kasmírral mindezeket erőteljes, határozott szettek képében mutatta be. A vad maszkulinitás nőies formában ugyancsak megvalósult, a hosszú fekete szoknyákat bőrrel, szőrmével párosította. A terepminta és a tetovált pólók szintén nem engedték elfelejteni a hőn áhított 90-es éveket.



képek: style.com

2012. január 19., csütörtök

___V___I___N___T___A___G___E___






Már igencsak régen posztoltam outfit fotót, úgy hogy arra gondoltam
előveszem ezt a régi képemet és nosztalgiázok egy kicsit. 
Hajdanán mikor még …


ing: VINTAGE
skinny jeans: ZARA
loafer: VINTAGE

2012. január 16., hétfő

Burberry Prorsum Fall/Winter 2012


Milánóban elkezdődött a divathét, ahol folyamatosan mutatják be a 2012-es őszi/téli kollekciókat.
A Burberry show szakadó esővel indult , vagyis csak az időjárási viszontagság eme élethű illúziójával. Ezután bukkantak fel a modellek, a márkától megszokott egyszerű, de annál elegánsabb angol stílusban. Christopher Bailey most is a megszokott jól szabott öltönyöket,és a jól ismert trencskókat, szövetkabátokat vonultatta fel,és mindezeket rengeteg újítással ötvözte. Ilyenek voltak a bomber dzseki-zakó párosítások, a szürke öltöny–színes kesztyű, táska izgalmas kontrasztja, vagy néhány felső, melyeken mókás állatfigurák jelentek meg. A különböző textúrákat is igen bátran vegyítette, mint például a bársonyt az orkánnal, a gyapjút a bőrrel, steppelést a szőrmével. Igen sok pulóvert is láthattunk, néhányat kámzsanyakkal, színes geomatrikus mintával.  A kiegészítőkkel sem fukarkodott, szegecses levéltáskákat, sportszatyrokat, színes hasítottbőr kesztyűket, faragott vadkacsa fejű ernyőket passzított a különböző szettekhez. Sherlok Holmes is szívesen viselte  volna bármelyik öltözéket.








képek: style.com


2012. január 12., csütörtök

Ashkan Honarvar - Vanitas


  Ahogy már említettem több új rovatot is indítok a blogomon, többek között „Fashion Art” címmel is. Itt főképp olyan műalkotásokat, művészeket mutatok be, melyek valamilyen formában felhasználják a ’divatot’ művészetükben és nem utolsó sorban elnyerték tetszésemet.

„Szép az, ami érdek nélkül tetszik”
Immanuel Kant



A fenti idézetből is kiderül a szépség szubjektív, mindenki számára más és más. Ashkan Honarvar képzőművész fotómontázsain is valahol a szépség jelenik meg, de voltaképp a művész szemén keresztül.
Honarvar tagadhatatlanul elénk tárja a szépség elkerülhetetlen sorsát azáltal, hogy elfogadja az emberi ’természet’ sötétebb oldalait. Alkotásai középpontjában az emberi test áll, melyet szándékosan deformál, torzít. A kísérletezést,- vagy nevezzük egyszerűen operációnak - a divatmagazinokban pózoló modelleken végzi, melyekre különféle struktúrált formákat applikál. Átadva magát a formák, alakzatok szabadságának. A leghíresebb divatmárkák kampányfotói csupán eszközként szolgálnak a valóságtól elszakadni kívánt művésznek.
Ez a vizuális önkifejezés mutatja azt a gonoszságot, mely minden emberben benne van és csupán egy reflexió. A művészettörténetben több példát láthatunk szándékos emberi testrészek csonkítására vagy eltorzítására. Ha csak Picasso kubista szabdalására, Francis Bacon deviáns torzítására, Egon Schiele expresszív alakjaira vagy a kortárs Marina Abramovics ’önkínzó’ videóinstallációira gondolunk.
Egy szó mint száz, a montázsok nagyon is elgondolkodtatóak.







fotók: ashkanhonarvar

2012. január 10., kedd

Karl Lagerfeld stílusverseny 2012



Lady Gaga után most Karl Lagerfeld  a következő divatikon, aki egy lapszám erejéig a Metro lapcsalád vendégszerkesztője lesz. Ennek kapcsán egy stílusversenyt is meghirdettek. Én is beneveztem, ezért arra kérem minden olvasómat szavazzon rám. (De 1 nap csak egyszer lehet)
Nagyon kíváncsi leszek a február 7.-i számra, hiszen a nyertes Karl asszisztense lehet egy teljes napig.