2014. október 9., csütörtök

GOMBOLD ÚJRA! - A magyar férfidivat virágzása

Kihirdették a Gombold újra! Közép-Európa öltözék és kiegészítő tervezői pályázat eredményeit: a régió legjobb tervezője öltözék kategóriában Domi Grzybek lengyel designer, kiegészítő kategóriában pedig Balázs Viola és Szécsi Tamás lett. A Design Terminál díját a legjobb magyar tervező, Hársfalvi Réka, Schütz Nikolett és Szenteczki Boldizsár nyerte el a November formációban.
A Design Terminál idén negyedik alkalommal hirdette meg a Gombold újra! Közép-Európa öltözéktervezői pályázatot, mely a Central European Fashion Days (CEFD) záróeseménye volt. A pályázat célja, hogy lehetőséget biztosítson a fiatal kreatívipari vállalkozók első bemutatkozására a nemzetközi divatporondon, valamint betekintést engedjen a befektetők számára a legújabb generáció tehetségeinek világába. Idén először a pályázaton a magyarok mellett a Visegrádi négyek országainak tervezői is indulhattak, mellyel a tehetségkutató nemzetközivé vált. A Design Terminál a háromnapos rendezvény teljes jegybevételével az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját segíti.
2014-ben a régió legjobb divattervezőjének, és a 10 000 euró értékű „CEFD Visegrád Award” díj nyertesének a lengyel Domi Grzybek-et választotta az ötfős szakmai zsűri, akinek inspirációs forrása a 60-as évek modern építészete volt. A szintén 10 000 euró értékű „CEFD Visegrád Award” kiegészítő tervezői díjat Balázs Viola és Szécsi Tamás tervezőpáros kapta meg Bar Mlczeny című selyemsál kollekciójáért, melyhez a lengyel tejbárok asztalterítőiből merítettek az inspirációt.
A Design Terminál saját díjat osztott ki a magyar pályázók között, mely egy nettó 10 000 euró értékű mentorálási program, amelynek keretében a nyertes egy éven át a Design Terminál szakmai támogatását élvezi. A Design Terminál Legjobb Magyar Tervezői Díjat Hársfalvi Réka, Shütz Nikolett és Szenteczki Boldizsár nyerte el. A November 17_29 névre keresztelt kollekciójukat a prágai bársonyos forradalom szabadságharcosai inspirálták.

Izgalmas volt látni, és rendkívül örültem annak , hogy a döntősök közül többen is férfikollekcióval készültek. A pályamunkákat végig úgy néztem, hogy mennyire hordhatóak és vajon a mindennapi öltözködés során beilleszthetőek-e a férfiak ruhatárába !?! 

Elsőként Varga Edina színpompás kollekciója ragadott meg. Különböző geometrikus nyomott mintás felületek kaleidoszkópra emlékeztető minimál printek és újszerű látásmód ami ruháit jellemezte. Az inspirációt Henryk Stażewski lengyel festőművész adta, aki a konstruktív mozgalom úttörőjeként vált híressé. Beleszerettem és szívesen viselném a mintás overált , a hosszított fazonú pólót és az oversized kabátot is. A kérdésre, hogy mennyire hordható ? , pedig a válaszom IGEN. Tökéletesen megállja a helyét a 2015-es trendek között.
Hordhatóság: 
A következő tervező is hölgy aki ugyancsak férfiaknak készített laza, színes és feltűnő darabokat. Molnár Annamária nevével már találkozhattatok hiszen diplomamunkája is izgalmas férfiruhákból állt. Már akkor felfigyeltem tehetségére és hétvégén az ő ruháját viseltem ezen az eseményen. A szürrealista nadrág önmagában egy zakó alsórészét is tartalmazza, mely által mégsem válik jelmezszerűvé sokkal inkább előremutató.(ITT megnézhetitek)  Na de térjünk vissza a döntős kollekciójára, ami tele volt humorral és fiatalossággal. A képregények világát hozta el nekünk , ahol a férfiak szuperhősök és elszántan küzdenek a férfi sztereotípiák ellen. Az erőteljes grafikus hatás a nyomott mintákon illetve az applikált geometrikus formákon érezhető. 
Hordhatóság: 
A Wonderground formáció ugyancsak nem ismeretlen számunkra, hiszen a tavalyi Gombold Újrán díjazottak lettek és most idén is harsány, erőteljes és progresszív öltözékeket hoztak el nekünk. Nagy kedvencem mind az öt look, mely a Golem nevet kapta. 
/ A Gólem szó héberül anyagtalan alaktalan, élettelen tömeget jelent. A népmonda szerint egy misztikus és titkos szekta , a kabbala segítségével életet lehelt a Moldva-folyó partjáról származó agyagból és vérből gyúrt műemberbe, aki  mindenféle szolgálatot elvégzett . /
Az öltözékek tökéletes reprezentálói ennek a történetnek, úgyhogy közben hordhatóak maradtak. Igazán átgondolt és stílusteremtő amit a tervezőpáros készített. Szívesen láttam volna 15 darabból álló kollekciót is tőlük. 
Hordhatóság: 
Zsigmond Dóra neve is talán ismerősen csenghet, hiszen a fiatal tervezőlány nemrég diplomázott a Modart-on és első kollekciójával nagy visszhangot keltett. Nekem is azonnal feltűnt egyéni látásmódja és különc, nem hétköznapi kreációi. Mivel nagyon nehéz egy fiatal tervezőnek elindulni a brand-építés rögös útján, ezért örömmel támogattam Dórit és viseltem New Yorkban a divathéten nagyszerű ruháit. (IDE kattintva megnézhetitek a new york-i outfitet) Öltözékeit nőies részletekkel vegyíti de mindehhez túlzott szigor nélkül társít erőteljes anyagokat. Átgondolt mondanivalójával és igényes kivitelezéssel nyerte el nálam a győztes díját. Az őszi/téli szezon praktikus alapdarabjait láthattuk modernizált és innovatív formában. Nagyon tetszett a vastag hosszított pulóver, nadrág szoknyával, túlméretezett rózsaszín kabát és a kézzel hímzett sötétzöld pulcsi. Én odavagyok a kollekció többi darabjáért is:)
Hordhatóság: 
A November névre keresztelt győztes pályamunka, Hársfalvi Réka, Shütz Nikolett és Szenteczki Boldizsár nevéhez fűződik. A sivatagi banditák határozottsága sokkal inkább egy mozifilmbe illettek mint kifutóra. Próbáltam az egyes darabokat szétválasztani de nem sikerült, mert külön-külön nem értelmezhetőek, minden a stylingnak lett alárendelve. Szó se róla progresszív és ütős látvány, bár személy szerint jobban örültem volna ha a jelmezek helyett hordható ruhadarabokat láthatunk amiket az utcán is szívesen hordnak a srácok. 
Hordhatóság: 
A fantasztikus fotókat Gregus Máté készítette (Mate Gregus Photography) 

Ha tetszett a bejegyzés követhettek  
FACEBOOKon |  INSTAGRAMon| TWITTERen  | LOOKBOOKon  | CHICTOPIAn







2 megjegyzés:

  1. Nice collections.
    Greetings.


    NEW OUTFIT IN MY BLOG!!: http://diamondconestilopropio.blogspot.com.es/

    VálaszTörlés
  2. Hotel Accommodation & Amenities - MapyRO
    Find Casino, Hotel, and Tower Suites amenities 나주 출장마사지 near Harrah's Lake Tahoe. The following are some of 보령 출장샵 the most amazing 전주 출장안마 amenities you can have 춘천 출장샵 in Reno. 대구광역 출장안마

    VálaszTörlés